Hvad er GI ?

GI eller glykæmisk indeks ind fortæller noget om hvordan en enkelt rådvarer påvirker dit blodsukker. Det man tager udgangspunkt i er hvordan fødevaren i forhold til glukose, som er den sukkerart der påvirker vores krop mest, reagere. Man ligger fødevarerne med tal fra 0-100. Hvor 100 påvirker blodsukkeret mest og 0 påvirker mindst.

Fødevarer plejer gerne at blive delt op i tre kategorier; lav, mellem og høj GI

Lav: Under 55

Mellem: 55-69

Høj: over 70

 

Hvordan kan GI hjælpe mig i et vægttab ?

Du tænker sikkert lige nu, hvad har vægttab med blodsukker at gøre og jeg kan faktisk godt forstå hvis du tænker sådan. Det gjorde jeg også i starten :). Man har igennem de seneste år fundet ud af man har lettere ved at tabe sig hvis bloksukkeret er stabilt. En blodsukker rollercoaster er meget svær for kroppen og derfor bruger den meget energi på at stabilisere blodsukker i stedet for at forbrænde kalorier. Hvis man derved hjælper kroppen ved at give den råvarer som ikke påvirker blodsukkeret så meget, så får den mere ro til at fokusere på at forbrænde de kalorier du indtager og maksimal udnyttelse af din træning.

 

Hvilke råvarer skal jeg så gerne spise

Som du måske har fundet ud af, så er intet forbudt og det gælder også produkter i den høje ende af GI skalaen. Igen handler alt om balance og mængde. Du skal gerne have flest råvarer fra den laveste GI gruppe, lidt fra mellem gruppe og enkelte gange ting fra den høje gruppe. Det som man skal være opmærksom på er at nogle produkter bl.a. kartofler og alm pasta. Har højt GI hvis du indtager dem i varm tilstand. Men tilbereder du dem og lader dem køle af, så falder GI niveau rigtig meget. Ved kartofler helt ned i den lave GI klasse. Nogle grønsager som f.eks. gulerødder og peberfrugt kommer også højere op i værdi, hvis de bliver opvarmet. Men lad være med at lade det være en hæmsko for dig.

Herunder kan du se hvordan de forskellige fødevaregrupper er placeret i forhold til GI, der er sikkert noget der vil undre dig

Hvis du har spørgsmål til alt det her eller hvis du har brug for min hjælp til at komme ned i vægt. Så kan jeg lave et speciel mentor forløb, som bliver tilrettelagt efter dine behov og det kan i mange tilfælde laves både online og fysisk hvis dette ønskes. Du er altid vekommen til at skrive til mig på kontakt@gastroulven.dk eller via instagram eller facebook