Forfattermaria
Bedømmelse

En grovkrans er et brød som består af 3 typer mel, hvede, spelt og rugmel og for at give lidt mere fylde så er der også sesamfrø og græskarkerne i dette brød. Brødet er lavet i en kranseformet hævekurv, men har du ikke det kan det sagtens undværes. Prøv dette brød

Grovkrans - brød fra GastroUlven
PortionsstørrelsePortion
Prep Time3 hrs 20 minsKoge/bage tid 35 minsTotal tid3 hrs 55 mins
1 krans, 1 stort brød eller to mindre
Udstyr
Hvorfor skal man bage brød selv ?
1

Der er mange gode grunde til at bage brød selv. For det første så ved du hvad der er i brødet. For det andet så smager det af mere. For det tredje så mætter det mere. Det er ikke så svært at bage brød, som mange tror. Det gælder om at lære nogle principper og derefter bare kaste sig ud i det. Der er nogle ting som man skal være opmærksom på bl.a. æltning og hævning, at brødet hverken må få for meget eller for lidt og så bagningen. Men prøv dig frem, selvom det måske ikke er perfekt, så kan det sagtens spises og så ved du hvad du ikke skal gøre til næste gange

Dette brød tager lang tid at lave, ikke fordi det stjæler din tid, men det skal hæve længe. Det er simpelthen for at udvikle smag. Jeg bruger en hævekurv formet som en krans for at give brødet en speciel form, men det behøver du ikke. Brødet kan godt lægges til hævning bare på en bageplade, men du kan risikere at det ikke vil blive så højt. En hævekurv er at foretrække. Der skal også gerne bruges en bagsten til denne opskrift. Du kan sagtens lave brødet uden, men du vil ikke få den samme skorpe

Sådan laver du min grovkrans
2

Vej kærnemælk og gær af og lad gæren smelte i kærnemælken

Rist sesamfrøene på en tør pande for at give dem lidt mere smag.
Når frøene er godt ristet uden at være brændte, så stil dem til side og tilsæt græskarkernerne.

Vej de forskellige meltyper af og bland den sammen med salten

3

Hæld alle ingredienser sammen i en enten en røremaskineskål eller en god ælteskål.

Ælte dejen godt sammen, så den er ensformig. På maskine tage det ved høj fart ca. 6-7 minutter i hånden kan det tage omkring 10 minutter

Stil dejen til hævning i 1 time et lunt sted

4

Efter 1 time, tager du dejen op, afgasser den lidt og former dejen til en kugle ved at trækker kanterne ned under sig selv, så dejen til sidst er fuldstændig spændt op og blank på overfladen.

Stil dejen til hævning igen i 1 time, et lunt sted, eller til den har fået dobbelt størrelse.

Når dejkuglen er blevet dobbelt så stor
5

Skrab dejen ud på et meldrysset bord.

Hvis du gerne vil lave en krans ligesom jeg har gjort eller to brød, så skal du gøre ligesom i næste trin.

Del dejen i to lige store dele og form den igen til en kugle ved at spænde dejen op ligesom du gjorde lige før anden hævning.

Lad dejen hvile i 15 minutter på køkkenbordet

6

Hvis du laver en krans, så skal du trille hver dej kugle ud til en pølse, som kan nå rundt i formen.

Sno de to pølser sammen og læg dejen op i kranse hævekurven.

Hvis du lave to brød, så læg dem op i hver sin runde hævekurv eller direkte på pladen.

Lad brødene efterhæve i 45 minutter

35 minutter senere
7

Tjek brødene om de er ved at hæve fint.

Hvis du bruger en bagesten, så læg den ind i din kolde ovn

Varm ovnen op til 250 grader varmluft

8

Når oven er varm så tag bagstenen ud af ovnen. Pas på den er varm

Drys med lidt mel og vend brødet forsigtigt ned på bage stenen

Sæt brødet hurtig i oven og spray vand ind i ovnrummet, så det er godt dækket.

Lad brødet bag 2 minutter og spray derefter vand ind i ovnrummet igen

Bag brødet i 5 minutter ved de 250 grader og sænk herefter temperaturen til 200 grader

Bag brødet i 30-35 minutter

9

Når brødet er færdig, så ta det ud af ovnen

Du kan altid slå en finger mod brødet og lyder det hult, så er det færdigt

Lad det køle af på en rist

Dette brød smage fantastisk når det er friskbagt. Men det kan også sagtens holde sig nogle dage i en pose. Det sidste kan eventuel ristes.

Grovkransen kan også fryses ned, det tager den ikke skade af

God fornøjelse med bageriet 🙂

Ingredients

1 krans, 1 stort brød eller to mindre
Udstyr

Directions

Hvorfor skal man bage brød selv ?
1

Der er mange gode grunde til at bage brød selv. For det første så ved du hvad der er i brødet. For det andet så smager det af mere. For det tredje så mætter det mere. Det er ikke så svært at bage brød, som mange tror. Det gælder om at lære nogle principper og derefter bare kaste sig ud i det. Der er nogle ting som man skal være opmærksom på bl.a. æltning og hævning, at brødet hverken må få for meget eller for lidt og så bagningen. Men prøv dig frem, selvom det måske ikke er perfekt, så kan det sagtens spises og så ved du hvad du ikke skal gøre til næste gange

Dette brød tager lang tid at lave, ikke fordi det stjæler din tid, men det skal hæve længe. Det er simpelthen for at udvikle smag. Jeg bruger en hævekurv formet som en krans for at give brødet en speciel form, men det behøver du ikke. Brødet kan godt lægges til hævning bare på en bageplade, men du kan risikere at det ikke vil blive så højt. En hævekurv er at foretrække. Der skal også gerne bruges en bagsten til denne opskrift. Du kan sagtens lave brødet uden, men du vil ikke få den samme skorpe

Sådan laver du min grovkrans
2

Vej kærnemælk og gær af og lad gæren smelte i kærnemælken

Rist sesamfrøene på en tør pande for at give dem lidt mere smag.
Når frøene er godt ristet uden at være brændte, så stil dem til side og tilsæt græskarkernerne.

Vej de forskellige meltyper af og bland den sammen med salten

3

Hæld alle ingredienser sammen i en enten en røremaskineskål eller en god ælteskål.

Ælte dejen godt sammen, så den er ensformig. På maskine tage det ved høj fart ca. 6-7 minutter i hånden kan det tage omkring 10 minutter

Stil dejen til hævning i 1 time et lunt sted

4

Efter 1 time, tager du dejen op, afgasser den lidt og former dejen til en kugle ved at trækker kanterne ned under sig selv, så dejen til sidst er fuldstændig spændt op og blank på overfladen.

Stil dejen til hævning igen i 1 time, et lunt sted, eller til den har fået dobbelt størrelse.

Når dejkuglen er blevet dobbelt så stor
5

Skrab dejen ud på et meldrysset bord.

Hvis du gerne vil lave en krans ligesom jeg har gjort eller to brød, så skal du gøre ligesom i næste trin.

Del dejen i to lige store dele og form den igen til en kugle ved at spænde dejen op ligesom du gjorde lige før anden hævning.

Lad dejen hvile i 15 minutter på køkkenbordet

6

Hvis du laver en krans, så skal du trille hver dej kugle ud til en pølse, som kan nå rundt i formen.

Sno de to pølser sammen og læg dejen op i kranse hævekurven.

Hvis du lave to brød, så læg dem op i hver sin runde hævekurv eller direkte på pladen.

Lad brødene efterhæve i 45 minutter

35 minutter senere
7

Tjek brødene om de er ved at hæve fint.

Hvis du bruger en bagesten, så læg den ind i din kolde ovn

Varm ovnen op til 250 grader varmluft

8

Når oven er varm så tag bagstenen ud af ovnen. Pas på den er varm

Drys med lidt mel og vend brødet forsigtigt ned på bage stenen

Sæt brødet hurtig i oven og spray vand ind i ovnrummet, så det er godt dækket.

Lad brødet bag 2 minutter og spray derefter vand ind i ovnrummet igen

Bag brødet i 5 minutter ved de 250 grader og sænk herefter temperaturen til 200 grader

Bag brødet i 30-35 minutter

9

Når brødet er færdig, så ta det ud af ovnen

Du kan altid slå en finger mod brødet og lyder det hult, så er det færdigt

Lad det køle af på en rist

Dette brød smage fantastisk når det er friskbagt. Men det kan også sagtens holde sig nogle dage i en pose. Det sidste kan eventuel ristes.

Grovkransen kan også fryses ned, det tager den ikke skade af

God fornøjelse med bageriet 🙂

Grovkrans