Forfattermaria
Bedømmelse

Timiankødboller i karry med blomkålsris er en anderledes fortolkning af boller i karry. Her har jeg tilsat løg og æbler i sovsen og i stedet for ris, laver jeg selv blomkålsris med ærter. Derved får du masser af grønsager.

Timiankødboller i karry med blomkålsris - aftensmad fra gastroulven
Portions størrelser 1 Portion
Forberedelsestid 40 minutterKogetid/Bagetid 30 minutterTotal1 hr 10 minutter
Kødboller til 4 personer
Karrysovs
Blomkålsris med ærter
Pynt som giver ekstra smag
En klassiker på en ny måde
1

Denne opskrift er til 4 personer.

Boller i karry kan laves på mange måder, jeg har også tidligere lavet denne version Boller i karry ala GastroUlven. Nu blev jeg så inspireret til at lave denne udgave hvor jeg bruger endnu flere grønsager og der er ingen stivelse i denne ret, som gør det er lettere for kroppen at omsætte.

Lige nu er det jo sæson for blomkål og det skal man udnytte. Du kan sagtens købe færdig blomkålsris, men de er tilsat e-numre for at kunne holde sig og så er de dyre i forhold til et rigtigt blomkål og har man en snittemaskine (foodprocessor eller lignende) så tager det 5 minutter at lave blomkålsris selv og så ved du hvad der er i.

Denne ret mætter rigtig meget og derfor så er det heller ikke sikkert du kan spise hele portionen. Spis langsomt, nyd maden og kan du mærke du er mæt så stop. Det behøver ikke være som i gamle dage hvor man skulle spise op.

Er du ikke så rutineret i et køkken. Så lav kødbollerne færdig inden du laver sovsen og så brug trække tiden på farsen til at lave blomkålsris. For ja der skal multitaskes lidt hvis man skal nå det hele 🙂

God fornøjelse med retten og husk at smide en kommentar hvis du har prøvet den. Jeg vil altid gerne høre fra jer 🙂

Timiankødboller
2

Hæld farsen op i en skål, tilsæt salt og ælt det godt sammen

Pil løget og kom det i en minihakker med lidt vand, så det bliver som en pure.

Tilsæt pureret løg samt de øvrige ingredienser og ælt farsen godt igennem indtil den virker homogen.

Alt efter størrelse på ægget, kan det være du skal bruge lidt mere rasp eller kikærtemel

Stil den på køl i 30 minutter

Karrysovsen
3

Pil løget og hak det i meget små tern.

Skræl æblerne og skær dem i små tern

Find en gryde og sæt den over ved mellem varme, det er til sovsen.

Find en anden gryde og fylde den 3/4 del op med vand, det er til at koge kødbollerne i. Sæt den over ved fuld varme.

Kom smørret i sovsegryden og når det er smeltet, så tilsæt karry og løg. Lad det stå og tilberede langsomt i 3-4 minutter til løgene er begyndt at blive bløde.

4

Tilsæt melet og pisk det godt rundt så du får smørret, løg, karry og mel godt indarbejdet i hinanden.

Lad det stege lidt i gryden i 3 minutter ved mellem høj varme.

5

Tilsæt vand lidt efter lidt. Start med omkring 2 dl. Pisk det godt ud, så der ikke er klumper.

Tilsæt herefter det næste vand og forsæt indtil sovsen har den konsistens du godt kan lide. Efter mine mening må de gerne være lidt tynd, for at kunne sovse blomkålsrisene godt ind. Men det er jo en smagssag.

Når sovsen har den ønskede konsistens, så tilsæt bouillonterningen og smag herefter til med salt og peber. Hvis sovsen er blevet for stærk, så kan den justeres med 1 tsk. sukker. Det vil runde smagen af.

Skrue ned for varmen på sovsen, så den ikke brænder på.

Kødboller
6

Ta farsen ud af køleskabet.

Start med at forme ca. 7-8 kødboller (der skal laves 20-24 stykker i alt) og når vandet koger tilsætter du godt med salt, gerne omkring 15 gram (2 spsk.) Tilsæt de første boller og lad dem koge indtil de har lagt i overfladen i ca. 3 minutter

Lav imens de andre kødboller mens de første koger.

Når de første kødboller er kogt færdig, så kom dem op i sovsen sammen med æblerne

Kom de næste 7-8 kødboller i kogevandet og forsæt indtil der ikke er flere. Mens bollerne koger kan vi lave blomkålsris.

Blomkålsris med ærter
7

Kom ærterne i mikroskål og tilsæt lidt vand.

Gi dem 2 minutter ved høj varme

Pil bladene af blomkålen, vask det og skær blomkålsbuketterne i små stykker, så de kan gå i en foodprocessor hvori der er monteret et grov riveblad. Har du ikke en foodprocessor, så kan de rives på den grove side af et rivejern.

Riv al blomkålen og kom det op i en skål sammen med ærter. Vend det lidt rundt og så er det klar

Karrysovs med kødboller
8

Når alle kødbollerne er kogt færdige og er kommet ned i sovsen. Så skrue lidt op for sovsen så den kort komme op og koge. Rør forsigtigt rundt en gang imellem.

Lad det koge 2-3 minutter, så det er godt varm

Anretning
9

Fordel blomkålsrisene med ærterne på 4 tallerkener

Kom 5-6 kødboller på hver portion og hæld noget af den gode sovs over

Drys med hakket løvstikke eller persille hvis i har lyst til det og så er der mad.

Velbekomme 🙂

Ingredienser

Kødboller til 4 personer
Karrysovs
Blomkålsris med ærter
Pynt som giver ekstra smag

Vejledning

En klassiker på en ny måde
1

Denne opskrift er til 4 personer.

Boller i karry kan laves på mange måder, jeg har også tidligere lavet denne version Boller i karry ala GastroUlven. Nu blev jeg så inspireret til at lave denne udgave hvor jeg bruger endnu flere grønsager og der er ingen stivelse i denne ret, som gør det er lettere for kroppen at omsætte.

Lige nu er det jo sæson for blomkål og det skal man udnytte. Du kan sagtens købe færdig blomkålsris, men de er tilsat e-numre for at kunne holde sig og så er de dyre i forhold til et rigtigt blomkål og har man en snittemaskine (foodprocessor eller lignende) så tager det 5 minutter at lave blomkålsris selv og så ved du hvad der er i.

Denne ret mætter rigtig meget og derfor så er det heller ikke sikkert du kan spise hele portionen. Spis langsomt, nyd maden og kan du mærke du er mæt så stop. Det behøver ikke være som i gamle dage hvor man skulle spise op.

Er du ikke så rutineret i et køkken. Så lav kødbollerne færdig inden du laver sovsen og så brug trække tiden på farsen til at lave blomkålsris. For ja der skal multitaskes lidt hvis man skal nå det hele 🙂

God fornøjelse med retten og husk at smide en kommentar hvis du har prøvet den. Jeg vil altid gerne høre fra jer 🙂

Timiankødboller
2

Hæld farsen op i en skål, tilsæt salt og ælt det godt sammen

Pil løget og kom det i en minihakker med lidt vand, så det bliver som en pure.

Tilsæt pureret løg samt de øvrige ingredienser og ælt farsen godt igennem indtil den virker homogen.

Alt efter størrelse på ægget, kan det være du skal bruge lidt mere rasp eller kikærtemel

Stil den på køl i 30 minutter

Karrysovsen
3

Pil løget og hak det i meget små tern.

Skræl æblerne og skær dem i små tern

Find en gryde og sæt den over ved mellem varme, det er til sovsen.

Find en anden gryde og fylde den 3/4 del op med vand, det er til at koge kødbollerne i. Sæt den over ved fuld varme.

Kom smørret i sovsegryden og når det er smeltet, så tilsæt karry og løg. Lad det stå og tilberede langsomt i 3-4 minutter til løgene er begyndt at blive bløde.

4

Tilsæt melet og pisk det godt rundt så du får smørret, løg, karry og mel godt indarbejdet i hinanden.

Lad det stege lidt i gryden i 3 minutter ved mellem høj varme.

5

Tilsæt vand lidt efter lidt. Start med omkring 2 dl. Pisk det godt ud, så der ikke er klumper.

Tilsæt herefter det næste vand og forsæt indtil sovsen har den konsistens du godt kan lide. Efter mine mening må de gerne være lidt tynd, for at kunne sovse blomkålsrisene godt ind. Men det er jo en smagssag.

Når sovsen har den ønskede konsistens, så tilsæt bouillonterningen og smag herefter til med salt og peber. Hvis sovsen er blevet for stærk, så kan den justeres med 1 tsk. sukker. Det vil runde smagen af.

Skrue ned for varmen på sovsen, så den ikke brænder på.

Kødboller
6

Ta farsen ud af køleskabet.

Start med at forme ca. 7-8 kødboller (der skal laves 20-24 stykker i alt) og når vandet koger tilsætter du godt med salt, gerne omkring 15 gram (2 spsk.) Tilsæt de første boller og lad dem koge indtil de har lagt i overfladen i ca. 3 minutter

Lav imens de andre kødboller mens de første koger.

Når de første kødboller er kogt færdig, så kom dem op i sovsen sammen med æblerne

Kom de næste 7-8 kødboller i kogevandet og forsæt indtil der ikke er flere. Mens bollerne koger kan vi lave blomkålsris.

Blomkålsris med ærter
7

Kom ærterne i mikroskål og tilsæt lidt vand.

Gi dem 2 minutter ved høj varme

Pil bladene af blomkålen, vask det og skær blomkålsbuketterne i små stykker, så de kan gå i en foodprocessor hvori der er monteret et grov riveblad. Har du ikke en foodprocessor, så kan de rives på den grove side af et rivejern.

Riv al blomkålen og kom det op i en skål sammen med ærter. Vend det lidt rundt og så er det klar

Karrysovs med kødboller
8

Når alle kødbollerne er kogt færdige og er kommet ned i sovsen. Så skrue lidt op for sovsen så den kort komme op og koge. Rør forsigtigt rundt en gang imellem.

Lad det koge 2-3 minutter, så det er godt varm

Anretning
9

Fordel blomkålsrisene med ærterne på 4 tallerkener

Kom 5-6 kødboller på hver portion og hæld noget af den gode sovs over

Drys med hakket løvstikke eller persille hvis i har lyst til det og så er der mad.

Velbekomme 🙂

Timiankødboller i karry med blomkålsris