Forfattermaria
Bedømmelse

Kærnemælksboller med manitobamel er en hurtig bolle at lave, som har en sej skorpe og et blødt indre. Perfekt til morgenmad eller madpakken. Opskriften giver 16 boller

Kærnemælksboller med manitobamel - boller fra GastroUlven
Portions størrelser 1 Portion
Forberedelsestid 1 hrKogetid/Bagetid 20 minutterTotal1 hr 20 minutter
16 boller
Hvad gør kærnemælk ved brød ?
1

Denne opskrift giver 16 boller

Så var jeg lige en tur i køkkenet igen. I denne tid hvor råvarer er blevet en del dyre, så skal man se om man ikke kan kontrollere sit madspild og samtidig lave noget som er godt for en. Jeg havde en rest kærnemælk i køleskabet efter at havde lavet amerikanske pandekager og så tænkte jeg det kunne bruges til boller.

Kærnemælk er rigtig godt til brød hvis du gerne vil have en blød krumme og når jeg så bruger manitoba mel, som giver en sej skrope. Så bliver det for mig en rigtig god og alsidig bolle, som kan bruges både til morgenmad, frokost, til burger eller sandwich. Lav dem mindre og bruge dem som kuvertbrød eller lav et stort brød. Mulighederne er mange 🙂 Jeg har lidt solsikkekerne i denne opskrift, for at tilsætte lidt mere smag til brødet og noget man kan trygge i. Dem kan du undlade hvis du vil.

I denne version bruger jeg 50 gram gær, simpelthen fordi det skulle gå hurtigt. Dejen bliver endnu bedre hvis den koldhæver over natten og du så bruger ca. 5 gram gær. MEN det giver et helt andet brød end du får i den hurtige version.

Opskriften kan både laves på maskine eller i hånden

Prøv dem og skriv gerne en kommentar om hvad du synes ?

Sådan laver du kærnemælksboller med manitobamel
2

Kom kærnemælk, vand og gær i en røre skål. Lad det stå 2-3 minutter indtil gæren er smeltet, er den ikke helt smeltet så brug en ske til at røre det sidste ud.

3

Tilsæt solsikkekerne, manitoba mel og til sidst gær til dejen.

4

Æltning på maskine med dejkrog
Kør 3 minutter ved mellem hastighed til dejen er samlet. Så herefter farten op på fuld hastighed og ælt dejen i ca. 8-10 minutter.

5

Æltning i hånden
Ælt dejen til den er smidig i ca. 10-15 minutter

6

Stil dejen til hævning i 20 minutter et lunt sted med et viskestykke over sig

Efter 1 hævning
7

Hæld lidt mel ud på bordet og ta dejen ud af skålen. Den skulle gerne være hævet til dobbelt størrelse.

Del dejen i 16 stykke og fold dem alle til en kugle ved at folde siderne ind under midten eller rul dem til de er runde 🙂

Fordel dem på 2 bageplader

Stil dem til hævning igen et lunt sted med et viskestykke over sig i 25 minutter

Efter 15 minutter
8

Tænd din ovn på 250 grader varmluft

Så kan ovnen varme op mens bollerne hæver det sidste

Efter 2 hævning - Nu skal bollerne bages
9

Kom begge plader i ovnen ved 250 grader og bag dem i 5 minutter

Skrue herefter ned til 200 grader og bag videre i 15 minutter

Hold øje med bollerne af de ikke bliver for mørke. I det tilfælde så skrue lidt ned for varmen

10

Når bollerne er bagt færdig, skal de gerne køle af på en rist.

Lige når bollerne kommer ud af ovnen kan de føles meget hårde. Det ændre sig når de begynder at køle af.

Boller er bedst når de er friskbagte, men de kan sagtens fryses ned og når du så skal have dem så tøer du dem op og giver dem lidt vand på toppen og kommer dem i ovnen ved 100 grader i 5 minutter. Så er de næsten som friskbagte igen.

God fornøjelse 🙂

Ingredienser

16 boller

Vejledning

Hvad gør kærnemælk ved brød ?
1

Denne opskrift giver 16 boller

Så var jeg lige en tur i køkkenet igen. I denne tid hvor råvarer er blevet en del dyre, så skal man se om man ikke kan kontrollere sit madspild og samtidig lave noget som er godt for en. Jeg havde en rest kærnemælk i køleskabet efter at havde lavet amerikanske pandekager og så tænkte jeg det kunne bruges til boller.

Kærnemælk er rigtig godt til brød hvis du gerne vil have en blød krumme og når jeg så bruger manitoba mel, som giver en sej skrope. Så bliver det for mig en rigtig god og alsidig bolle, som kan bruges både til morgenmad, frokost, til burger eller sandwich. Lav dem mindre og bruge dem som kuvertbrød eller lav et stort brød. Mulighederne er mange 🙂 Jeg har lidt solsikkekerne i denne opskrift, for at tilsætte lidt mere smag til brødet og noget man kan trygge i. Dem kan du undlade hvis du vil.

I denne version bruger jeg 50 gram gær, simpelthen fordi det skulle gå hurtigt. Dejen bliver endnu bedre hvis den koldhæver over natten og du så bruger ca. 5 gram gær. MEN det giver et helt andet brød end du får i den hurtige version.

Opskriften kan både laves på maskine eller i hånden

Prøv dem og skriv gerne en kommentar om hvad du synes ?

Sådan laver du kærnemælksboller med manitobamel
2

Kom kærnemælk, vand og gær i en røre skål. Lad det stå 2-3 minutter indtil gæren er smeltet, er den ikke helt smeltet så brug en ske til at røre det sidste ud.

3

Tilsæt solsikkekerne, manitoba mel og til sidst gær til dejen.

4

Æltning på maskine med dejkrog
Kør 3 minutter ved mellem hastighed til dejen er samlet. Så herefter farten op på fuld hastighed og ælt dejen i ca. 8-10 minutter.

5

Æltning i hånden
Ælt dejen til den er smidig i ca. 10-15 minutter

6

Stil dejen til hævning i 20 minutter et lunt sted med et viskestykke over sig

Efter 1 hævning
7

Hæld lidt mel ud på bordet og ta dejen ud af skålen. Den skulle gerne være hævet til dobbelt størrelse.

Del dejen i 16 stykke og fold dem alle til en kugle ved at folde siderne ind under midten eller rul dem til de er runde 🙂

Fordel dem på 2 bageplader

Stil dem til hævning igen et lunt sted med et viskestykke over sig i 25 minutter

Efter 15 minutter
8

Tænd din ovn på 250 grader varmluft

Så kan ovnen varme op mens bollerne hæver det sidste

Efter 2 hævning - Nu skal bollerne bages
9

Kom begge plader i ovnen ved 250 grader og bag dem i 5 minutter

Skrue herefter ned til 200 grader og bag videre i 15 minutter

Hold øje med bollerne af de ikke bliver for mørke. I det tilfælde så skrue lidt ned for varmen

10

Når bollerne er bagt færdig, skal de gerne køle af på en rist.

Lige når bollerne kommer ud af ovnen kan de føles meget hårde. Det ændre sig når de begynder at køle af.

Boller er bedst når de er friskbagte, men de kan sagtens fryses ned og når du så skal have dem så tøer du dem op og giver dem lidt vand på toppen og kommer dem i ovnen ved 100 grader i 5 minutter. Så er de næsten som friskbagte igen.

God fornøjelse 🙂

Kærnemælksboller med manitobamel