Basilikum

Basilikum kan du ikke undvære, hvis du skal lære at bruge krydderurter. Denne krydderurt kan bruges både i det søde og salte køkken. Basilikum og jordbær er som match made i heaven. Det fungerer så godt sammen, ligesom timian og ferskner. Jeg har forsøgt at lave salt basilikum is og det fungere ganske godt som forret, selvom gæsterne undrede sig lidt da deres første ret var kød og is.  Det er kun fantasien der sætter grænserne med denne krydderurt.

Basilikum kan fås både i en grøn og rød version. Det er aldring godt at koge eller varme for meget på denne urt, for det er den ikke glad for. Put på frisk eller i en salat og den vil give dig en masse smag. Basilikum findes jo også i en tørret udgave, men efter min mening så er den friske klart det bedste og i dag er det ikke dyrt at købe en frisk version.

Hvis man købe en frisk basilikum, så kan man sagtens plante den ud i en potte, man kan også så den fra frø. Det er dog vigtigt at basilikummen hele tiden står varmt, det er ikke en plante til det danske udeklima. Man kan muligvis holden liv i den i et orangeri, men den har det bedst i vindueskarmen og godt med vand.

Pas på når du tager at din basilikum at du skader den ved at tage hele stængler. Gør du det, så vil du til sidst stå med en masse stængler uden noget på. Tag de store blade på basilikummen og lad de små gro videre. Du kan også tage et helt område i planten og så efterså en gang imellem. Det kan også fungere.

Denne krydderurt er generelt dejlig. Den tilføjer en masse farve og smag til en ret. Samt den kan passe ind til langt de fleste ting.