Peberurt

Peberurt eller vintersar er en sjov plante, den minder lidt om rosmarin i dens fremtoning, men den har bestemt ikke samme smag.

Som navnet lidt antyder så smager den af peber, men på en dejlig behagelig måde. Peberurt kommer oprindeligt fra middelhavet, hvorfra den har spredt sig til Balkan og Sydeuropa.

Denne urt kan erstatte peber i den daglig madlavning, hvis man vil. Den kan også sagtens bruges som supplement sammen med både timian, peber og salt og skabe god dybde i retten.

Peberurt er en af de urter, som kan tåle at man koger længe på den. Derfor er den god i gryderetter og som smagsgiver i kogevand, f.eks. til kartofler eller pasta. Man kan tilsætte urten hel, på stængel og det hele eller hakke den. Det er helt op til ens temperament.

Jeg synes denne urt er god sammen med fisk og citron, i tunge gryderetter, pasta sovse, brød, dressing, syltning og alt hvor man gerne vil have dybde.

Pasning af denne plante

Peberurt vokser rimelig godt, så man skal huske at bruge af den og den kan også sagtens tørres. Hvis vi skal kigge på de sunde faktorer ved denne urt, så fortæller man om den at den er appetitregulerende og fordøjelsesforbedrende. Så har man bøvl med tarmene, så kan denne urt være god at kende til i din hushold.

Som du måske har læst i min artikel “Hvad startede alt det her for mig“, så har min mand jo bøvl med netop tarmene og vi kan kun sige at der er lidt om det med at den kan hjælpe på stabiliteten og så smager den jo godt samtidig, så what is not to like.